lørdag, august 25, 2007

Bordskikk

Her om dagen fant jeg ei artig, og vel noget spesiell bok hjemme i bokhylla vår. Den store, gamle boka het "Skikk og Bruk", og innheholdt alt en ung dame på 60 tallet trengte å vite om alle mulige praktiske ting. Her har du en liten smakebit fra kapitelet som omhandler bordskikk.

"Til alle måltider, selv de mest fordringsløse, skal alle møte med nyvaskede hender og nybørstet hår. Ofte er det ikke til å unngå at for eksempel ektemannen møter i skitne arbeidsklær, fordi han kommer rett fra jordet eller verkstedet og skal rett tilbake etter maten. Men han skal ihvertfall ta av seg skitne støvler, vaske hendene og gre håret. I et hjem hvor det er en husmor, er det hun som ber til bords. På samme måte er det med enhver selskapelig tilstellning: det er vertinnen som ber gjestene til bords. Hvor det ikke er en vertinne, er det verten som ber til bords.
(..)
Gjester må spise det som serveres, og se ut som om de liker det, selv om de synes det er aldri så vondt. "

Noen nyttige tips på veien:)

5 kommentarer:

Idalexa sa...

ojoj, da er jeg glad jeg ikke lever på 60tallet! neida, det var sikkert en fin tid. og sikkert veldig koselig med middag på den tida =)

ragni sa...

hm..ja. Sikkert mye bra og, men kanskje litt for "stivt" etter min smak:)

Kristian sa...

Æ glemme ofte å gre håret før æ spise altså, men hendern huske æ på å vask..det e hvertfall positivt:)

ragni sa...

Da er det fortsatt håp:)

Silje Helene Kristin sa...

"Skikk og bruk" e dritkult! Æ og ho Kaja, og egentlig også ho Rutte, bruka å les i den hvis vi vil ha d litt artig... Dessuten bidrar den t å bli litt dannet, og masse av d som står der e egentlig ganske gjennomtenkt! Les om forlovelse og inngåelse av ekteskap f.eks! Om forlovelsesfest står d nåkka sånt som at "de forlovede må ikke være så oppslukt av hverandre at de glemmer gjestene"... hahaha :D men et viktig poeng!!